Anmeldelser af Døden i kurbadet

 ’Døden i kurbadet’ er velskrevet og veltilrettelagt i sin fortælling, der endnu en gang har efterlønneren Anne-Maj Mortensen i hovedrollen som den atypiske heltinde fra Holbækegnen. Hun er en lille genistreg fra Grues side, for gennem hende kan man slippe af sted med stort set alt. ’Døden i kurbadet’ er skrevet i 2020 i en verden præget af afstand, frygt og nedlukning – corona-æraen. Det har Anna Grue valgt at tage med ind i romanen, og i første omgang virker det en anelse generende for læsningen, at virkeligheden i dén grad trænger sig på (…) Efterhånden som plottet skrider frem, giver det dog bedre mening, hvorfor det er placeret i coronavirus-konteksten. Og det er både opfindsomt og overraskende, hvordan Grue får flettet opklaring og samfundskommentar sammen til sidst.

4 hjerter ud af 6, Sophie Engberg Sonne, Politiken

Åhh, fru Mortensen. Hun har virkelig været savnet. Ja, faktisk siden jeg lukkede Mysteriet i Genbrugsen. Hun er egenrådig, nysgerrig, ved bedst, med gå-på-mod og humor. (…) Jeg får helt lyst til at besøge sådan et kurbad og blive forkælet – ja, hvis maden var lidt bedre, selvfølgelig. Jeg tror også jeg springer mudderbadet over.Jeg har skraldgrinet et par gange undervejs, og det er jo altid et godt fingerpeg. Ordet ’hyggekrimi’ passer perfekt. Der er ikke en masse drabeligt og blodigt, men der er stadig et lille mysterie man skal løse. Og så er det jo også incl. coronarestriktioner. Det er faktisk meget sjovt at læse om, hvordan det hele var i starten – nogle ting jeg egentlig havde glemt… Da jeg åbnede bogen, havde jeg ikke lyst til at lukke den igen, før jeg var færdig.

5 hjerter ud af 5, krummeskrummelurer.dk

Med vanligt talent blander hun sig i efterforskningsarbejdet, og er den, der til politiets lettere frustration sikrer, at opklaringsbrikkerne falder plads. Det hele skildres af en Anna Grue i storform. Mortensen er en herligt knarvorn hovedperson, og stemningen og samspillet mellem kurgæsterne er gnistrende veloplagt skildret. Også livet, som det udfolder sig i skyggen af de mange restriktioner, pandemien medfører, er fint inddraget i “Døden i kurbadet”, som bevidst er skrevet i den gode klassiske tradition, som vi kender den fra Agatha Christie. Dejligt med en sådan opdatering fra vores svar på en krimidronning. 

4 ud af 6 stjerner, Henrik Tjalve/Dagbladenes Bureau

I forfatter Anna Grues nye serie om den pensionerede lægesekretær Anne-Maj Mortensen er vi nået til nummer to, hvor den succesrige amatørefterforsker fra ”Mysteriet i Genbrugsen” befinder sig på rekonvalescens-ophold på et kurbad i Odsherred efter udskiftning af et knæled. Politiet gør, hvad det kan for at holde den noget emsige Miss Marple-klon væk fra efterforskningen. Men Fru Mortensen kan en del, som politiet åbenbart ikke kan. Og så har hun en mængde meninger om stort og småt i kongeriget, denne gang med aktuel dagsorden fra den grasserende coronapandemi. Charmerende hyggekrimi.

4 stjerner ud af 6, Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten

Da Anne-Maj Mortensen så dagens lys sidste år, blev hun modtaget med klapsalver fra læsere og anmeldere. ”Mysteriet i genbrugsen” bød på god, gammeldags hyggekrimi med et godt plot. Det gør efterfølgeren også. Denne gang er forbrydelsen henlagt til et luksuskurbad, hvor Anne-Maj skal genoptræne sit nyopererede knæ. Hun bliver hurtigt del af en gruppe vidt forskellige gæster, og da en af dem dør, er Anne-Maj naturligvis først på pletten. Faktisk er det hende, der finder liget. Men knapt er gæsterne kommet sig over dødsfaldet, før et andet indtræffer, og sideløbende med at Anne-Maj og hendes gruppe danner deres eget lille detektivhold, blander hun sig i politiets efterforskning, hvilket kun lige bliver tålt på grund af hendes opklaringsarbejde i genbrugsen. Der er masser af mistænkte, masser af modstridende forklaringer og masser af handling, og ikke blot er morderen en overraskelse, men så sandelig også baggrunden for mordet. Det er genialt set! En velgennemtænkt og velskrevet krimi, som jeg åd, selv om jeg har ét problem: Jeg bryder mig simpelthen ikke om Anne-Maj. Det burde jo ødelægge fornøjelsen, men det gør det sjovt nok ikke. Faktisk gav det mig en vis nydelse at sidde og vende øjne over hendes selvforståelse og frembrusende adfærd. Så jeg kan varmt anbefale en tur i kurbad med fru Mortensen – det er ikke kedeligt.​

4 stjerner ud af 6, Dorthe Liljensøe, Søndag