I et stort samarbejde mellem danske TV2 Charlie og tyske ZDF er romanserien om Den Skaldede Detektiv blevet til en tv-serie med titlen SOMMERDAHL. Serien har sat seerrekord i Danmark og har succes i en lang række lande. Sæson 3 kommer i 2022
Bøgerne er kun brugt som inspiration for manuskriptforfatteren, og der er så stor forskel på bog og film, at det faktisk ikke rigtig giver mening at sammenligne. De tre hovedrollers navne er de samme, og kernen i de enkelte plots er nogenlunde bibeholdt, men ellers er alt forandret: Den kronragede, kreative direktør Dan med snushane-tendenserne er blevet en seriøs politikommissær, hans praktiserende lægekone Marianne er forvandlet til kriminaltekniker, og hans forsagte bedsteven Flemming er i tv-udgaven en macho-kvindebedårer med tatoveringer.
Og hvorfor så alle de ændringer? Når man ser bort fra, at det helt generelt er sin sag at komprimere 10-11 timers (lyd)bog ned til halvanden times tv-film, så er der også en række andre grunde – nogle af dem helt lavpraktiske. Det gælder for eksempel, at det er sin sag at bruge dyrebare minutter i hvert afsnit på at placere en privatdetektiv i opklaringen, når man kan gøre det på sekunder med en politimand, eller at der simpelthen ikke er tid til alle de sidehistorier, som jeg elsker at krydre historien med i bøgerne.
Andre grunde kan være, at der er vældig mange kokke om at krydre sovsen, når både en dansk og en tysk tv-station og to produktionsselskaber samt en international distributør, en manuskriptforfatter og et par instruktører har noget at skulle have sagt.
Serien har været fem år undervejs og har været igennem mange forandringer. Selv har jeg ikke været indblandet direkte, men de flinke mennesker i produktionen har holdt mig grundigt orienteret hele vejen igennem, så jeg kendte til de store ændringerne. (Hvis ikke de havde advaret mig så samvittighedsfuldt, havde jeg nok fået et hjerteslag, allerede da jeg så første afsnit 😉 )
Læserne har delt sig i to lejre. Nogen synes, det er helt forkert, at tv-serien forholder sig så frit til bøgerne, andre synes, det er helt okay.
Selv har jeg det fint med resultatet. Fordelen ved, at filmatiseringen er så langt fra romanerne, er jo, at man så kan opfatte dem som to forskellige værker med to forskellige sæt personer. MIN Dan er en helt anden end tv’s Dan – han lever stadig sit eget liv inde i mit hoved, og det passer mig ganske glimrende.
Serien kan ses på TV2 Play.