Teenager i 60’erne

De voksnes rækker” indledes med konfirmationen af Ejnars og Vittorias datter. Helle er Beatlesfan, og hendes hedeste drøm er en rejsegrammofon – samt naturligvis billetter til Beatles-koncerten i den københavnske K.B.-Hallen. Her finder du en række nedslag i researchen til 60’ernes ungdomsliv.

Klik på et foto for at se en større version og bladre.

 

Helles største skat

… er denne Vi Unge-forside fra februar 1964, hvor hendes langhårede idoler poserer med røde roser – måske i anledning af Valentinsdag.

 

Teenagere overalt

De, som var unge i slut-50’erne og 60’erne, tilhører den første generation, hvor teenagerne for alvor var synlige i det offentlige rum. Før da havde de bare været en slags ufærdige voksne – nu blev de en magtfaktor, både politisk, i familierne og som forbrugere. Selv de voksne aviser og dameblade – her Femina – havde stof til og om unge.

 

En rigtig fan

Sådan et værelse ønskede enhver teenager sig; idolplakater, en rispapirlampe og naturligvis en grammofon.

 

Tumulter ved hotellet

Dette opslag stammer fra Knud Ørsteds ”Beatles i København 4.6.64” og viser et udsnit af den store mængde fans, som samlede sig foran SAS Royal Hotel, hvor bandet boede under Danmarks-visitten. Bogen består af en mængde enestående fotos fra det døgn, hvor The Beatles var i København og gjorde den danske ungdom helt rundt på gulvet.

 

Aflyst eller ej?

Til det sidste var der usikkerhed, om Beatles-koncerten i K.B.-Hallen ville blive til noget. Så meget, at Vi Unge blev nødt til at lave denne nødløsning, efter at nummeret var trykt.

 

Et dyrebart stykke karton

Billetterne til de to Beatles-koncerter i København var eftertragtede. Man lå i kø for at få fingre i dem, og de dyreste kostede den fyrstelige sum af 50 kroner! Til gengæld fik man så lov at opleve en hel række opvarmningsbands og godt tyve minutter med hovednavnet.

 

Åh, Elvis!

The Beatles var naturligvis ikke de eneste teenage-idoler i 1964. Nogle få danskere havde opdaget Rolling Stones, som kun havde udgivet et enkelt album, andre begyndte at lytte til Bob Dylan. Mest populære blandt solisterne var imidlertid engelske Cliff Richard og amerikanske Elvis Presley, som her ses på Vi Unges forside.

 

Han ændrede dansk radiohistorie

Da gymnasieeleven Jørgen Mylius i 1963 var blevet grundigt træt af Danmarks Radios bovlamme musikudvalg, masede han på, indtil han fik lov at lave sine egne programmer med popmusik. ”Efter skoletid” og ”Top 20” blev sikre successer, og radiofonien fik med ét slag hul igennem til en helt ny lyttergruppe.

 

Kongehusets teenage-brud

Prinsesse Anne-Marie mødte sin Konstantin som 13-årig, de blev kærester, da hun var 15 – og gift, så snart hun fyldte 18. Det romantiske bryllup optog alle danskere, ikke mindst de unge.

 

Christel-piger i massevis

Tegneren Christel var her, der og alle vegne i denne periode. Hun skabte bogforsider, ugebladsillustrationer, tøjdesign og plakater – i 60’erne ville alle piger ligne de ikoniske Christel-modeller.

 

Filips Kirke

Det var i Filips Kirke, Ejnars og Vittorias datter, Helle, blev konfirmeret, og den ligger der endnu – på Kastrupvej, tæt ved Italiensvej-krydset.

 

Det ovale rum på Amager

Skolen Ved Sundet, hvor børnene i ”De voksnes rækker” går, har den smukkeste, ovale aula med kort over Øresundsområdet på gulvet og et stort kompas i loftet. Rummet er beskrevet både i denne roman og i forgængeren, ”Italiensvej”.

 

Skolens sang

Skolen Ved Sundet var et sted med stolte traditioner, og naturligvis blev der også skrevet en særlig sang til eleverne.

Til bogens side – De voksnes rækker

De glade 50’ere – billedside til Italiensvej

 

Konfirmandernes hadegave

Der er vel ikke længere nogen, der kunne finde på at forære Christian Winthers ”Hjortens Flugt” til sagesløse teenagere, men dengang var den nærmest et must på ethvert konfirmations-gavebord. Gad vide, om der nogensinde er nogen unge, der har læst den?

 

Kortklippede konfirmander

Sådan så et konfirmandhold fra 1964 ud: Drengene i pæne jakkesæt og godt med Brylcreem, pigerne i enkle, knækorte kjoler – og langt de fleste med moderne, bobbede korthårsfrisurer.

 

Helles gave

I ”De voksnes rækker” får Helle en moderne rejsegrammofon af sine forældre. Det var modellen i midten, der landede på gavebordet.

 

Blus på cigaretterne

Før i tiden røg man, hvor man ville, og når man ville. Også selv om man var gravid. Det var først i 1964, et stort amerikansk forskningprojekt satte fokus på, at tobaksrygning kunne forårsage kræft – og nærmest i en bisætning nævnte, at også ufødte børn kunne tage skade af deres mødres uvane. Der var dog ikke mange gravide, som for alvor tog sig af det; og da bestemt ikke bogens Conny, som lystigt ryger videre trods Ejnars advarsler.

 

Hvis jeg må give Dem et godt råd …

Skuespilleren Hannah Bjarnhof havde i mange år en yderst populær brevkasse i Vi Unge. Hendes skarpe og ofte humoristiske svar forargede mange, men glædede endnu flere. Og naturligvis var man Des!

 

Den hovedløse havfrue

I foråret 1964 fik Den Lille Havfrue savet hovedet af, og hele sommeren var det ganske, danske folk vildt optaget af ”mordgåden”. Der blevet udlovet dusører, Politiken lavede en krimi-føljeton, emnet blev vendt i satirespalter og på kriminalredaktioner og ved folks spiseborde. Men opklaret blev forbrydelsen aldrig.

 

Net og tækkelig

I 1964 var damemoden stadig ret ærbar. Sømmen sad lige under knæet, udskæringerne var ikke for voldsomme, og taljen blev markeret med et diskret bælte. Den kjole, som modellen på forsiden af ”De voksnes rækker” er iført, er inspireret af fotos som dette.

 

Teenage-Klubben

I 1964 var man Des med de unge, selv i Teenage-Klubben, hvor denne måneds trækplaster var snitmønster til en kjole magen til den, svenske Lill-Babs her har på. Kunne man i dag forestille sig en klub for 13-19-årige, hvor det blev taget for givet, at medlemmerne syede deres eget tøj?

 

Piberygende damer

… var der sandt at sige ikke mange af i 60’ernes begyndelse, selv om kvindefrigørelsen var begyndt at røre på sig. Men det er jo altid sjovt at skrive om en trend, før den for alvor topper. Her fra Vi Unge.

 

Styr på deller og strømper

Denne annonce er fundet i Vi Unge: Selv den nye generation måtte stadig iføre sig roll-on med indbygget strømpeholder. Strømpebukserne begyndte først at dukke op et par år senere – og SÅ kom de lårkorte kjoler!

 

Den smarteste sodavand

Alle, som er vokset op i 60’erne, kender appelsinvanden Valash, citronvanden Lemash og grapetonic’en Grepash. Nu er de pist forsvundet.