Gode krimier kan udmærke sig ved forskellige ting, for eksempel et spændende og velafviklet plot, solide persontegninger eller en stærk miljøskildring. ’Mysteriet i Genbrugsen’ har lidt af det hele (selv om der findes mere sindsoprivende kriminalintriger end denne) og er måske den mest letlæste og velskrevne krimi, jeg længe har læst – i ordets egentlige betydninger; den er fornøjeligt let og komplet fejlfrit fortalt. Men især udmærker romanen sig ved to helt andre ting: varme og genkendelighed. Der er nemlig en kolossal kærlighed skrevet ind i beskrivelserne af det danske provinssamfund, til den tilværelse, der ikke handler om størst, først og smartest, men om nærvær, hverdag og traditioner.
**** Sophie Engberg Sonne, Politiken
Det er klart stemningen i bogen, der bærer plottet, som er en smule for voldsomt til selve bogen – her tænker jeg på antal dødsfald. Men det gør slet ikke spor, for Grue skriver personerne varmt ind i din erindring i en sådan grad, at du ikke har lyst til at slippe bogen.
**** Bookaholic
Anna Grue skildrer forløbet med et herligt fortællemæssigt overskud. Jeg gætter på, at Anne-Maj rummer sider af forfatteren med sin interesse for veltillavet mad og glæden ved sin hund. Også miljøet omkring genbrugsforretningen er taget lige på kornet. Det kan godt være, at her er tale om frivilligt arbejde, og at man arbejder for en god sag, men det sætter ikke kampen om, hvem der skal bestemme over hvad, og en god omgang sladder ud af kraft, ja, nærmest tværtimod. Herlig læsning, altimens den overraskende intrige foldes ud.
***** Henrik Tjalve, Dagbladenes Bureau
Bogens hovedperson er den yderst korrekte regelrytter Anne-Maj. Allerede få sider inde i bogen har Anna Grue formået at beskrive karakteren, så hun står lysende klart for mig. Bogen fortsætter med at sætte tingene karikeret op, hvilket blot understreger miljøet og personerne. Hun har valgt en utraditionel hovedperson og et miljø, hvor den ældre generation er i fokus. Hvor skildrer hun det godt. Jeg kan tydeligt genkende handlemåder, reaktioner og tankegange. Lyder det måske lidt kedeligt, at det er ældre personer? Der er det på ingen måde. Tværtimod grinte jeg, mens jeg læste om dårligdomme, påklædning og holdninger til diverse ting.
Maria Bruun Fanø, Horsens Posten
Hvis du kan lide Alexander McCall Smiths ’Damernes Detektivbureau Nr 1’, Agatha Christies Miss Marple og Gretelise Holms Karin Sommer, så er du helt sikkert klar til at læse denne bog, og du vil hygge dig med den. Mon ikke eventyret fortsætter? Jeg håber det.
**** Læsegodter Hannes Anbefalinger
Det er intet mindre end genialt set af Anna Grue at fokusere på genbrugsforretningerne. Der er her tale om minisamfund med personligheders sammenstød, med interessekonflikter og menneskers mindre flatterende måder at opføre sig over for hinanden. Det gælder også Anne-Maj.
Monica Krog-Meyer, pov.international
Bogen er fuld af humor og sjove iagttagelser, som når Anne-Maj omtaler Helmer og Vips’ svigerdatters klassiske, beigefarvede outfit som ”Hellerup-uniformen”, eller når hun beskriver Anne-Majs gentagne forsøg på at tabe sig. Der er måske lidt lovlig meget Miss Marple over Anne-Maj, hvilket gør bogen lidt gammeldags, til gengæld har Anna Grue mange sjove og gode iagttagelser af kemien mellem en gruppe modne kvinder, der hver især har deres egen kæphest, ligesom hun er rigtig god til at skildre stemningen i en provinsby.
Anna Klara Bæhr, Litteratursiden.dk
Jeg elsker Anne-Maj! Intet mindre. Hun er sjov, hun er stædig og har næsen i alt! Samtidig med, at hun egentlig gerne vil passe sig selv og sin gravhund. Gå i haven, lave mad til sin datter og sit barnebarn. Og INGEN skal røre hendes køkken! Eller blande sig i hendes madlavning. Man gør det i hvert fald ikke mere end én gang. Hun vil gerne have ret. Hun er måske også liiiiidt påståelig. Men hun er elskelig og hjertevarm.
***** Krummeskrummelurer.dk
Det fysiske forfald er et fremtrædende element i Anna Grues nye krimiserie om efterlønneren Anne-Maj Mortensen. Både hovedpersonen og de fleste øvrige figurer er aldrende, og omdrejningspunktet for deres ageren, en genbrugsbutik i Nykøbing Sjælland, er i sagens natur fyldt med alskens godt brugte genstande.
Tonen i »Mysteriet i Genbrugsen« er da også indimellem en anelse humoristisk altmodisch, og fru Mortensen minder om en trivelig, madglad Mrs. Marple i en nutidig hverdagsrealistisk dansk kontekst. Men lad det være sagt med det samme: Der er intet støvet, falmet eller rynket over dette nye bud på et udkantsdansk krimiunivers og en på flere måder utraditionel krimiheltinde.
Tværtimod er det forfriskende og uforudsigeligt på en gemytlig og gribende måde at lade en overvægtig, tidligere lægesekretær spille hovedrollen i en spændingsroman, hvor knæ og andre led nok værker, men hvor der bliver skudt med skarpt mod omverdenens vås og vandgange, både samfundsmæssigt og medmenneskeligt.
**** Merete Reinholdt, Berlingske
Anna Grue har udviklet en slags ekspertise i, hvad man kunne kalde forædlet hverdagsrealisme. Det vil sige, at hun gengiver dagligdagen og dens ansatser til dagdrømmeri, samtidig med, at hun med sine hovedfigurers selvironiske evner skyder hul i konventionelle og forudfattede holdninger og meninger.
**** Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten
Jeg elsker, at Grue har turdet lege med denne genre, og jeg synes, hun gør det helt utroligt læseværdigt, spændende, finurligt og godt. Her er en krimi, der skal nydes, og som du sagtens kan læse i sengen uden at være bange for at slukke lyset bagefter.
***** Julia Lahme, Søndag
Jeg er vild med fru Mortensen og Anna Grues imponerende evne til at skrue en god historie sammen. Persongalleriet, stemningen og plottet fungerer virkelig godt, og jeg ser frem til, at fru Mortensen skal opklare flere forbrydelser og mysterier, for hun er sej og lader sig ikke sådan stoppe af et par simple udfordringer eller unge politifolk.
Mette Bach Lindgaard, Bogblogger.dk